Kampanja opozicije koštala manje nego reklame SNS na Hepiju (2024)

Podeli :

Kampanja opozicije koštala manje nego reklame SNS na Hepiju (1)

Tri opozicione liste koje su na izborima za odbornike u Skupštini grada Beograda osvojile najveći broj mandata posle liste Srpske napredne stranke, u kampanji za beogradske izbore ukupno su potrošile manje novca nego što je SNS platila zakup termina na Televiziji Hepi.

Posle ponovljenih beogradskih izbora, koji su održani 2. juna, klupe u gradskoj Skupštini zauzeli su odbornici sa lista „Beograd sutra – SNS“, „Kreni-promeni“, „Biramo Beograd“, „Mi – Snaga naroda“ i Ruske stranke.

Lista „Biramo Beograd“, treća je po broju mandata u Skupštini grada, ali je posle SNS potrošila najviše para u kampanji. To najviše je 22,5 miliona dinara, odnosno manje od 200 hiljada evra, što je oko 20 puta manje od četiri miliona evra – koliko su naprednjaci dali za kampanju u Beogradu.

Za razliku od naprednjaka, koji su davali stotine miliona dinara za zakupe termina na režimskim televizijama, lista „Biramo“ oglašavala se samo na društvenim mrežama. Tako je kao jedini trošak za oglašavanje, koji je naveden u konačnom izveštaju na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, naveden izdatak od 1,9 miliona dinara za Fejsbuk i Gugl kampanju.

Pročitajte još:

Za istraživanje javnog mnenja i takozvane fokus grupe, koalicija „Biramo“ izdvojila je 633 hiljade dinara.

Kampanja opozicije koštala manje nego reklame SNS na Hepiju (3)

Opozicija, koju su činili Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, više je uložila u promo materijal nego u oglašavanje. Ova stavka koštala je ukupno 8,7 miliona dinara.

Skuplji od bilborda (2,96 miliona dinara) bili su blokovi, olovke, šolje, upaljači, bedževi – ukupno plaćeni 4,2 miliona dinara.

Još jedna bitna stavka u budžetu za kampanju liste „Biramo“ bila je organizacija javnih manifestacija, u koje spadaju ne samo predizborni mitinzi, već i razni štandovi, punktovi, konferencije za štampu i slično. Na tu stavku otišlo je ukupno 3,5 miliona dinara, a najskuplji je bio zakup dvorane Doma sindikata za završnu konvenciju koalicije, koja je održana 27. maja.

Zakup sale je plaćen skoro miliona dinara, oko 100 hiljada dinara više nego što je SNS platio zakup Sportskog centra Novi Beograd i neuporedivo više od zakupa hale „Šumice“ (15.840 dinara), gde je Srpska napredna stranka održala sednicu Glavnog odbora uoči početka kampanje.

Trošak organizovanja izborne noći iznosio je 713 hiljada, a još 442 hiljade je bilo potrebno za tehničku pripremu prostora te večeri.

Ukupni „ostali troškovi kampanje“, u koje spadaju overe potpisa podrške birača, ketering, hrana za kontrolore, prevoz, fotografisanje (…) koštali su ukupno 8,39 miliona dinara.

Ostali troškovi sadrže i dve interesantne stavke – jedna je izrada strategije i operativno vođenje kampanje, što je koštalo 987 hiljada dinara, a drugo je „troškovi programa za kol centar i sms servis“ – 724,7 hiljada dinara.

Kreni-promeni: Oglašavanje na radiju i internetu

Opoziciona lista koja je osvojila najviše odborničkih mandata je „Kreni-promeni“, a u kampanju su uložili 15.993.201 miliona dinara, što je nešto više od 136 hiljada evra.

Kreni-promeni“ je imao drugačiju strategiju od opozicionih kolega, pa su novac pre trošili na javne manifestacije i oglašavanje, nego na predizborne sitnice tipa šolja, upaljača i bedževa. Za ovaj promo materijal je dato nešto više od 602 hiljade dinara, dok je za letke izdvojeno blizu dva miliona dinara.

Kampanja opozicije koštala manje nego reklame SNS na Hepiju (4)

Javne manifestacije „Kreni-promeni“ koštale su 4,7 miliona dinara, a najskuplje je bila tehnička priprema konvencije održane 26. maja kod Terazijske česme – 991 hiljada dinara. Na konvenciji je nastupila grupa „Samostalni referenti“, kojima je za angažman plaćeno 157 hiljada dinara, navodi se u izveštaju na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Za oglašavanje u medijima „Kreni-promeni“ je potrošio blizu šest miliona dinara, a zakup termina na radijima S i Karolina koštao je 1,2 miliona.

U odeljku izveštaja koji se tiče TV spotova piše da je lista na tu stavku potrošila 4,5 miliona, od čega je izrada koštala 2,8 miliona, a emitovanje 1,3 miliona.

Ipak u izveštaju ne piše na kojim televizijama su spotovi emitovani, već se umesto „naziv televizije, radija ili štampe“ navodi – „društvene mreže udruženja“ i „web platforma“. Kao izvršilac usluge emitovanja dva spota, vrednosti 1,3 miliona i 300 hiljada dinara, navodi se samo udruženje Kreni-promeni.

Brendiranje autobusa „Kreni-promeni“, kojim je nosilac liste Savo Manojlović išao od grada do grada, iznosilo je 801 hiljadu dinara.

„Mi – glas iz naroda“ – trošak „za Biljanu“ 61.149 dinara

Opoziciona lista sa najskromnijom kampanjom bila je „Mi – Glas iz naroda“, sa potrošenih samo 269.567 dinara.

Više od pola tog iznosa, tačnije 166.560 dato je za letke.

Nosilac liste Branimir Nestorović i njegovi saradnici nisu imali bilborde, nisu se oglašavali ni u tradicionalnim medijima niti na društvenim mrežama, a za sitni promo materijal potrošili su 3.724 dinara.

Jedini javni događaj koji su organizovali tokom kampanje bila je konferencija za medije u Medija centru Srbije, čija organizacija je koštala 32.400 dinara.

Zanimljivo kod ove liste je da je jedini trošak naveden u delu izveštaja „Ostali troškovi“ bio za Biljanu i to 61.149 dinara za izvršene usluge. Lista nije precizirala za koje usluge je ovaj iznos plaćen, niti ko je „izvršilac usluga“ neveden kratko „Biljana“.

Poređenje troškova koje su imale opozicione liste sa troškovima Srpske napredne stranke pokazuje koliko su kampanje bile nesrazmerne.

Jedino što je opozicija više platila od naprednjaka je zakup sale za organizaciju mitinga. Pa je lista „Biramo“ salu 1 Doma sindikata platila skoro milion dinara, a SNS nekadašnju Halu sportova na Novom Beogradu blizu 900 hiljada dinara.

Ako se ode u „sitna crevca“ može se videti da je kampanja Branimira Nestorovića koštala manje nego što su naprednjaci platili hemijske olovke (550 hiljada), upaljače (420 hiljada), majice (661 hiljadu) ili notese (302 hiljade).

Što se oglašavanja SNS na televizijama – kao što smo pisali, najviše su plaćeni termini na Radio-televiziji Srbije – 121,2 miliona dinara (milion i 35 hiljada evra), a nešto manje na TV Pink – 119,8 miliona dinara (milion i 23 hiljade evra).

Ostale prorežimske televizije dobile su daleko manje novca, pa je tako na trećem mestu Televizija Hepi sa 46 miliona dinara (398 hiljada evra), koja iako nije dobila najviše – ipak dobila više nego što su ukupno koštale kampanje tri opozicione liste. Dvocifren broj u milionima prešle su još samo televizije Prva i B92.

Kampanja opozicije koštala manje nego reklame SNS na Hepiju (2024)
Top Articles
Iraqi Dinar Sees Positive Shift | Dinar Exchange
News, Rumors and Opinions Thursday AM 8-15-2024 — Dinar Recaps
Vaya Timeclock
Texas (TX) Powerball - Winning Numbers & Results
Azeroth Pilot Reloaded - Addons - World of Warcraft
Lesson 2 Homework 4.1
Raid Guides - Hardstuck
3472542504
UEQ - User Experience Questionnaire: UX Testing schnell und einfach
Transfer Credits Uncc
Hca Florida Middleburg Emergency Reviews
Tcu Jaggaer
Interactive Maps: States where guns are sold online most
Mbta Commuter Rail Lowell Line Schedule
Imagetrend Inc, 20855 Kensington Blvd, Lakeville, MN 55044, US - MapQuest
Icommerce Agent
Sadie Proposal Ideas
Carson Municipal Code
Zack Fairhurst Snapchat
Kayky Fifa 22 Potential
Optum Urgent Care - Nutley Photos
Riversweeps Admin Login
480-467-2273
Urbfsdreamgirl
Usa Massage Reviews
Delete Verizon Cloud
10-Day Weather Forecast for Santa Cruz, CA - The Weather Channel | weather.com
How often should you visit your Barber?
Dailymotion
Elanco Rebates.com 2022
Pfcu Chestnut Street
Davita Salary
Basil Martusevich
Nicole Wallace Mother Of Pearl Necklace
Autozone Locations Near Me
Dadeclerk
Cheetah Pitbull For Sale
Froedtert Billing Phone Number
Fapello.clm
A Comprehensive 360 Training Review (2021) — How Good Is It?
manhattan cars & trucks - by owner - craigslist
No Boundaries Pants For Men
Wordle Feb 27 Mashable
'The Night Agent' Star Luciane Buchanan's Dating Life Is a Mystery
Playboi Carti Heardle
Boyfriends Extra Chapter 6
Terrell Buckley Net Worth
Cara Corcione Obituary
Bf273-11K-Cl
Shannon Sharpe Pointing Gif
Read Love in Orbit - Chapter 2 - Page 974 | MangaBuddy
Fishing Hook Memorial Tattoo
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6152

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.